Van WhatsApp af

March 30, 2018
4

Never mind what's been selling It's what you're buying

Dat zong Fugazi al in 1990 in het nummer Blueprint van het briljante album Repeater.

En dat is uiteindelijk de reden dat ik van WhatsApp af ben gegaan.

Waarom ging ik erop? Ik was altijd al tegen WhatsApp en Facebook. Misschien wel FOMO: Fear Of Missing Out. Mijn vrienden openden een zaterdagavond bierdrinken WhatsApp groep, en ik was bang droog te blijven staan. En dat WhatsApp net end-to-end encryption had gekregen was het excuus om overstag te gaan.

Ik had er al snel spijt van.

Plotseling ging iedereen me berichtjes sturen via WhatsApp. De karate WhatsApp groep is een en al gekwetter (dat zou je niet denken van die stoere jongens en meiden...). En ik moest met zeer veel kracht mij verzetten tegen deelname aan de buurt WhatsApp.

Een tijd geleden haalde ik Twitter al van mijn telefoon af. Hoezo FOMO? FOGD! En nee, dat is geen oud Engels voor f**k you, maar de afkorting voor Fear Of Getting Distracted. En dat was ook wat me uiteindelijk van WhatsApp af deed stappen. Dat, en het feit dat Facebook (eigenaar van WhatsApp) nog steeds te veel over mij te weten komt: wie mijn vrienden zijn, en hoe vaak we elkaar appen.

Vorige week stuurde ik dus een berichtje naar mijn belangrijkste contacten en groepen op WhatsApp dat ik eruit stapte, en dat ze, als ze me nodig hadden, konden bereiken via SMS of Signal (www.signal.org). Ook dat is end-to-end encrypted, bewaart GEEN metadata, en kan ook groepschats en videobellen. Overigens: pro-tip: gebruik geen Telegram.

En het mooiste was: binnen een uur waren twee vrienden overgestapt op Signal, en leeft de zaterdagavond bierdrink app daar nu voort!

In case you spot any errors on this page, please notify me!
Or, leave a comment.
M. van Trigt
, 2018-03-30 14:52:19
(reply)

Goed idee. Ik gebruik al Signal, maar ik ben een van de weinigen in mijn omgeving. Tot nu toe dus nog niet de stap durven zetten, maar FOGD is een goede reden om er toch eens mee te stoppen.

Sander
, 2018-04-04 21:10:22
(reply)

‘pro-tip: gebruik geen Telegram.’

Kun je dat uitleggen? Ik heb honderden mensen op Telegram - in verschillende groepen (buurtpreventie, Ingress, familie) die ik niet op Signal ga krijgen. Telegram heeft geen mobiel apparaat nodig voor het versturen van berichten en werkt daardoor goed. Ja, op de server kunnen berichten in principe worden ontsleuteld.

Jaap-Henk
, 2018-04-05 08:48:25
(reply)

Zie dit artikel bijvoorbeeld (uit 2015…). Essentie: berichten worden niet standaard end-to-end encrypted, en het cryptografische protocol dat ze gebruiken wordt door cryptografische experts gewantrouwd.

Kees
, 2018-04-09 20:44:18
(reply)

Hoi Sander, er is ook een desktopapplicatie voor Signal. Je moet wel een mobiel telefoonnummer hebben om Signal aan te maken, maar vervolgens kun je Signal ook gebruiken op je desktop. Dus Signal heeft niet per se een mobiel apparaat nodig om berichten te sturen.

groet, Kees