Het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (de Wiv) lijkt verrassend uit te draaien op een nipte overwinning voor het tegen kamp. Wat vooral opvalt: in het noorden van het land is massaal tegen gestemd. Wat zegt dit?
Nou zou je als flauwe verklaring kunnen zeggen dat dat komt omdat in Burum de “Grutte Earen” van de diensten staan. M.a.w. we weten hier in het noorden wat afluisteren betekent ;-)
Maar volgens mij is er iets anders aan de hand. In veel noordelijke gemeenten werd niet voor de gemeenteraad gestemd. Die zijn uitgesteld vanwege de gemeentelijke herindeling. Mensen die gingen stemmen, deden dat dus alleen bij het referendum. De opkomst was dan ook laag, zo rond de 30%. Die mensen gingen dus alleen stemmen als ze een sterke mening hadden over de nieuwe wet. Dit in tegenstelling tot kiezers in gemeenten waarvoor wel voor de gemeenteraad gestemd kon worden. De opkomst was daar zo rond de 50%. Daar brachten kiezers, omdat ze er toch al waren, ook bij het referendum hun stem uit. Ook als ze daar geen sterke mening over hadden.
Zo bekeken is de uitslag in het noorden een belangrijk signaal. Van die mensen die een sterke mening hadden over de nieuwe Wiv, was kennelijk een behoorlijke meerderheid tegen.
Dit lijkt me een belangrijk signaal voor de politiek.