Neus dicht. Teken tegen de sleepwet (reprise)!

September 17, 2017

Lekker ongemakkelijk dit. Schrijf je een column om mensen op te roepen tegen de sleepwet te tekenen. Wordt je rechts ingehaald door GeenStijl die aankondigt de actie voor het sleepwet-referendum te steunen

Dat is natuurlijk een gotspe. GeenStijl is zo ongeveer de grootste privacyschender op de Nederlandse interwebs, die er bijvoorbeeld geen been in ziet om de automobilist die een ongeluk op de parkeerplaats voor Amsterdam CS veroorzaakte met naam en toenaam bekend te maken. Het gaat Geenstijl helemaal niet om de privacy. Privacy kan ze niks schelen. Lekker rellen met een referendum, daar gaat het hun om.

Jammer ook dat van alle politieke partijen alleen de Piratenpartij en het Forum voor de Democratie dit initiatief voor een referendum steunen. Vooral van D66, voorvechter van privacy én groot voorstander van referenda, had ik meer verwacht. Maar ach... je weet... formatie... En links? Tsja...

En het is natuurlijk ook wel ongemakkelijk dat je voor het ondersteunen van de aanvraag voor het referendum je naam, adres, woonplaats en geboortedatum moet opgeven. Helaas is dat een vereiste van de referendumwet. Via de website komt dat dan allemaal in een mooie (versleutelde) database terecht. Een cynicus ziet daar al snel een lekker makkelijk doelwit voor de geheime diensten in... Ze krijgen bij wijze van spreken een adressenlijst met hun tegenstanders bijna in de schoot geworpen. Als je daar echt bang voor bent kun je ook zelfstandig een verzoek tot het referendum indienen bij de Kiesraad. Ikzelf ga er vanuit dat het team achter het verzoek voor een referendum hun beveiliging op orde hebben, en dat onze geheime diensten het fatsoen hebben zich hier niet in te mengen.

Laat je dus niet door deze ongemakkelijke medestanders, en het wel heel privacy-invasieve proces, weerhouden. Neus dicht. Het is voor de goede zaak. De eerste horde is genomen. Nu moeten er 300.000 handtekeningen verzameld worden voor een aanvraag van een referendum. Dit weekend waren de eerste 60.000 daarvan al binnen. Tekenen dus, tegen de sleepwet.

In case you spot any errors on this page, please notify me!
Or, leave a comment.