Be A Tech Rebel

June 28, 2019
1

Bits of Freedom roept ons op rebel te worden. En dan niet zomaar een willekeurige rebel. Maar een freedom rebel. Of een tech rebel. Bij dat laatste krijg ik allemaal hallucinante beelden (iets met Cyborgs, maar dan met nerdy brillen en een vleugje Pokémon), maar goed… Een rebel is tegendraads. Zij verzet zich tegen conventies, autoriteit, controle. Een tech rebel verzet zich (dus) tegen de vanzelfsprekendheid van de huidige technologische ontwikkelingen, verzet zich tegen de macht en controle van de grote technologiebedrijven. Is dat nodig?

Is dat nodig?

Jazeker. Heel erg nodig zelfs!

Toen deze week het noodnummer 112 er uren uit lag verspreidde de politie als tijdelijk noodnummer een mobiel nummer dat alleen via WhatsApp te bereiken is. En dat is niet de eerste keer dat het me opvalt dat de overheid zo'n WhatsApp nummer als enige contactmogelijkheid aanbiedt. Welke randdebiel verzint het om een door een privacy-schendende monopolist gecontroleerde technologie als exclusief overheidscommunicatiemiddel voor te schrijven?

Dan kun je net zo goed meteen King Zuck tot Koning der Nederlanden kronen en je Euro's inwisselen voor Libra! Want laat er geen misverstand over bestaan: Facebook beschouwt zichzelf allang als een soevereine staat waar onze wetten en regels niet langer gelden. Ze maken zelf wel uit aan welke regels hun platform moet voldoen en hoe toezicht daarop geregeld zou moeten worden. Het voorstellen van een zogenaamde cryptocurrency om zo, zonder enig financieel toezicht, een nieuwe globale munt
te creëren is slechts de volgende logische stap.

We believe that a global currency and financial infrastructure should be designed and governed as a public good.

Waarbij het ontwerp en beheer van deze publieke zaak nadrukkelijk niet in handen van het publiek gelegd wordt.

En dan SyRI, het landelijke fraudedetectiesysteem van de overheid. Dat heeft ondanks al die slimme algoritmen en het bij elkaar harken van grote bergen aan gevoelige persoonlijke gegevens nog geen één geval van fraude opgespoord. Dit kanon wordt overigens met opzet niet gericht op alle vormen van fraude. Nee, de mug van de bijstandsfraude (jaarlijks 120-150 miljoen) is het doelwit. Niet de olifant van de witteboordencriminaliteit (alleen ING betaalde in 2018 al 775 miljoen als schikking in een zaak rondom witwassen). Dit is een duidelijk politiek gemotiveerde keuze. SyRI merkt ondertussen wel grote groepen aan de onderkant van onze (ja dat gaat over ons!) samenleving als verdacht aan: mensen zonder geld, of met een allochtone achtergrond. Mensen die niet het geld of de macht hebben om zich te verweren. Mensen die wonen op 'verwonderadressen'. WTF! George Orwell's newspeak is er niets bij.

Maar hoe dan?

Verzet is dus nodig. Maar hoe dan? Een echte rebel laat zich natuurlijk nooit vertellen wat zij doen moet. Maar laat ik wat voorbeelden geven van wat ik zelf doe.

Ik betaal zoveel mogelijk met cash, omdat ik het belangrijk vind dat het mogelijk moet blijven elkaar te blijven betalen zonder tussenkomst van welke bank of startup of techreus dan ook.

Ik geef college over hoe techniek werkt aan juristen en college over privacy aan informatici.

Ik onderzoek hoe het anders kan, en vertel en schrijf daar over. In wetenschappelijke journals, op conferenties, via lezingen, en deze blog.

Ik gebruik zoveel mogelijk privacyvriendelijke software en apps, zoals bijvoorbeeld: Signal (in plaats van WhatsApp), Jitsi (in plaats van Skype), zo veel mogelijk end-to-end encrypted cloud storage zoals Sync of Teamdrive (in plaats van Google drive), Cryptpad (in plaats van Google docs). Maar ik ben pragmatisch: ik synchroniseer wel mijn agenda en sommige notities via iCloud, en zit op Mac in plaats van Linux vanwege mijn muziekhobby.

En ik steun Bits of Freedom, als lid van de Raad van Advies, en financieel.

Doe mee. Wordt ook rebel!

In case you spot any errors on this page, please notify me!
Or, leave a comment.
Eddie Michiels
, 2019-06-28 09:21:34
(reply)

Helemaal mee eens!