Vandaag kreeg ik in een folder van Enexis in de bus. Dat ze binnenkort een slimme meter komen installeren. En dat ze hopen dat niet alleen ík mijn meter laat vervangen, maar elk huishouden en bedrijf in Nederland. Wat ze vergeten te melden, is dat ik de slimme meter mag weigeren. De enige keuze die ze me bieden is een andere afspraak maken als de geplande datum of tijd niet uit komt. Dat is misleiding van de consument. Sterker nog, dit ondermijnt de weiger optie die de minister expliciet in stand heeft gehouden:

Uiteindelijk is een weloverwogen keuze gemaakt om consumenten te allen tijde de vrijheid te bieden om een slimme meter te kunnen weigeren.

Het is al erg genoeg dat er voor slimme meters geen opt-in geregeld is. Maar als netwerkbeheerders met misleidende folders de expliciet door de minister vereiste opt-out ondermijnen is het hek echt van de dam.