Het is nu officieel: het Internet is onveilig.

January 15, 2014

De landelijk officier van justitie Lodewijk van Zwieten adviseert webcams af te plakken, omdat hackers vrij simpel in kunnen breken en de webcam op afstand aan kunnen zetten en kunnen bekijken. Ik vind dit een verontrustend bericht. Omdat een belangrijke overheidsfunctionaris toegeeft dat PC's, laptops, en mobiele telefoons hopeloos onveilig zijn. En omdat de gesuggereerde oplossing symptoom bestrijding is, en niks doet aan de oorzaak van het probleem.

Want als een crimineel (het woord hacker is in deze context volstrekt onjuist) mijn webcam aan kan zetten, dan kan hij ook allerlei andere dingen doen. Hij heeft toegang tot mijn harde schijf. Hij kan mijn documenten lezen, account gegevens achterhalen die ik daar heb opgeslagen, met identiteitsfraude als gevolg. Hij kan mijn microfoon aanzetten en afluisteren. En afplakken helpt daar niet echt. En hij kan mijn browser compromiteren zodat mijn Internet bankieren niet meer veilig is. En ook daar kan ik dus niks aan doen.

Eigenlijk zegt Lodewijk van Zwieten dus dat we onze PC, laptop, of smartphone niet meer moeten gebruiken. Ze zijn gewoon te onveilig, en we zijn kennelijk niet bij machte daar iets aan te doen. Dat vind ik best wel verontrustend...

In case you spot any errors on this page, please notify me!
Or, leave a comment.