Luistert u even mee?.…

October 14, 2012
1

Een vriend van mij vroeg me vandaag of het ook mogelijk is om de microfoon van een iPhone of iPad uit te zetten. Hij maakte zich zorgen over potentieel misbruik door kwaadaardige apps. Helemaal onterecht is dat niet. Een app zoals Shopkick gebruikt de microfoon om te bepalen in welke winkel je bent op basis van een voor iedere winkel ander ultrasoon geluid (dat door een speciaal kastje gegenereerd wordt.

Op de iPhone kun je locatie gebaseerde diensten uitzetten, en moeten apps toestemming vragen om je locatie gegevens te gebruiken. Maar dit geldt niet voor de microfoon, of andere sensoren (zoals de camera, de proximity sensor, of de accelerometer) die de iPhone bezit.

Op smartphones met Android hebben gebruikers meer controle. Gebruikers moeten een nieuwe app expliciet toegang geven tot gevoelige functionaliteit (zoals het opnemen van geluid, het gebruiken van het netwerk, het sturen van een sms, etc.). Deze toestemming wordt één keer gevraagd, voor alle functies tegelijkertijd, en is ook niet standaard achteraf te beheren.

Na enig brainstormen kwamen we op het idee om een loze plug in de headset ingang te steken. Hiermee wordt de interne microfoon uitgeschakeld. Maar het is eigenlijk wel vreemd dat je je tot dat soort hacks moet wenden.

Apple en Google moeten de gebruiker de mogelijkheid geven hun privacy adequaat te beschermen, en dus een eenvoudig vindbare optie aanbieden waarmee je je microfoon (maar ook de camera, en andere sensoren) uit kunt zetten. Ze zouden daarbij onderscheid moeten bieden tussen verschillende apps, en ook de mogelijkheid moeten geven de microfoon helemaal uit te zetten. Net zoals dat nu al kan voor je huidige locatie.

In case you spot any errors on this page, please notify me!
Or, leave a comment.
Remco Bakker
, 2012-10-14 20:01:29
(reply)

Aha, je bent er achter hoe shop kick werkt ;-)!

Op 14 okt. 2012 om 20:33 heeft “Jaap-Henk Hoepman - on security, privacy and…” het volgende geschreven:

> >