#twitterfail: Netneutraliteit ook voor Twitter, Facebook e.a. noodzakelijke eis.

July 31, 2012

Gister werd het Twitter account van de journalist Guy Adams geblokkeerd nadat hij het email adres van een NBC directeur had getweet. Guy Adams heeft zich regelmatig negatief uitgelaten over de manier waarop NBC de Olympische Spelen in de VS uitzend. En toeval of niet, NBC en Twitter zijn partners voor de Olympische spelen. Saillant detail is dat Twitter zelf NBC wees op de mogelijkheid om een klacht in te dienen over de tweet (en zo een blokkade van het account mogelijk te maken).

Twitter is niet de enige die censuur pleegt. Op dezelfde dag verwijderde Facebook een satirisch artikel, en blokkeerde de poster daarvan 24 uur lang. En ook zoekmachines als Google hebben een ongelofelijke invloed op welke informatie je vindt - en zijn daarbij niet transparant over de algoritmen die ze gebruiken om te bepalen welke resultaten bovenaan komen te staan.

Dit is een slechte ontwikkeling. Het land zou te klein zijn als de postbode eigenhandig besluit bepaalde onwelgevallige post niet meer af te leveren, of als KPN zelf beslist om je telefoon af te sluiten om wat je gezegd hebt. De invloed van sponsoren op de inhoud is niet het enige issue. Twitter en Facebook zijn niet alleen mediabedrijf, maar ook een communicatie medium. En daarom moeten ze zich niet met de inhoud bemoeien.

Netneutraliteit zou dus niet alleen voor Internet Service Providers (ISPs) moeten gelden, maar ook voor andere essentiƫle Internet diensten als Google, Twitter en Facebook. Anders is het recht op vrijheid van meningsuiting, nieuwsgaring, vereniging en vergadering een dode letter.

P.S.: Twitter heeft inmiddels het account van Adams gedeblokkeerd en excuus aangeboden.

In case you spot any errors on this page, please notify me!
Or, leave a comment.