Afgelopen week kocht ik bij Bol het boek "De Digitale Schaduw" van Dimitri Tokmetzis. Tenminste, dat dacht ik. In plaats daarvan kocht ik de digitale uitgave van dat boek. [Kennelijk gaan de website van Bol en ik niet goed samen. Laatst bestelde ik ook al een LP terwijl ik een CD wou hebben...]
Daar waar iTunes gewoon DRM (Digital Rights Management) vrije muziek verkoopt, loopt de digitale boeken markt kennelijk nog achter. Daar is DRM nog de norm. De bevestigingsemail van Bol (die ik checkte nadat na een paar dagen het boek nog steeds niet door de brievenbus was gevallen) bevat dus geen link naar een simpel pdf-je, maar een link naar een .acsm bestand. Om dat bestand op mijn PC te openen, heb ik volgens Bol het programma Adobe Digital Editions nodig. Vervelend, want dan heb ik weer een apart programma waarin ik maar een deel van mijn digitale literatuur kan lezen.
Bij installatie van dat programma kun je er voor kiezen om een Adobe ID aan te maken. Boeken die je koopt worden aan dit Adobe ID gekoppeld, en je kunt maximaal zes apparaten (PC, iPad, ereader) autoriseren om die boeken vervolgens te lezen. Hiervan gingen mijn haren recht overeind staan: wat heeft Adobe er mee te maken met welke boeken ik lees?
Adobe Digital Editions gebruikt een speciaal door Adobe ontwikkelde DRM technologie, ADEPT (Adobe Digital Experience Protection Technology) genaamd. Hoe ADEPT werkt is lastig te achterhalen. Het principe lijkt te zijn dat elk boek en iedere gebruiker een eigen sleutel hebben. De sleutel van de gebruiker zit verstopt in de software om digtale boeken te lezen. In dit geval dus Adobe Digital Editions. Die sleutel moet verstopt zijn om er voor te zorgen dat je boeken niet met anderen kunt delen. Dit is dus het DRM gedeelte. (NB: Zoals elke vorm van DRM is ook ADEPT gehackt en kan deze sleutel achterhaald worden).
Als je een digitaal boek koopt, krijg je de versleutelde inhoud van het boek. Vervolgens krijg je een door Adobe ondertekende licentie voor dit boek, waarin ook de decryptiesleutel voor het boek verpakt zit. In de licentie die Adobe tekent staat je gebruikersnummer (gelinkt aan je Adobe ID) en welk boek het betreft. Adobe weet dus precies welke digitale boeken je koopt. Dat lijkt me niet de bedoeling, en het is ook niet nodig. Als er dan zonodig DRM gebruikt moet worden, dan kan dat ook op een privacy vriendelijke manier.
Beste Dimitri: dank voor je boek. Ik heb er nog geen letter in gelezen, maar ik heb weer veel geleerd over DRM en hoe het niet moet.