Stemmen met potlood heeft ook zo zijn problemen.

March 3, 2010
1

Vandaag gestemd in Groningen. Bij binnenkomst moest ik mijn stempas overleggen en werd mijn identiteit gecontroleerd. Vervolgens zette een lid van het stembureau een nummer op mijn stempas.…! Toen ik, na van mijn verbazing te zijn bekomen, hem vroeg waarom hij dat deed, zei hij dat hij dit deed om naderhand snel te kunnen controleren of het aantal ingenomen stempassen overeenkwam met het aantal uitgegeven stemformulieren. Zo kon hij namelijk makkelijk stapeltjes van honderd maken.Ik vraag me eerlijk gezegd af of dit wel mag.

Ik heb in ieder geval maar wel even gecontroleerd of er op mijn stemformulier niet ook hetzelfde nummer stond. Anders zou het wel heel gemakkelijk zijn om naderhand te achterhalen wat ik gestemd heb.

Klein probleem zult u zeggen. Vergelijkbaar met het probleem van de diakritische tekens (zoals de 'è' in Appèl van het CDA), waarvoor de Nedap stemcomputers duidelijk herkenbare radiografische signalen uitzond. Hierdoor kon, met een antenne en wat apparatuur, een CDA-stem detector gebouwd worden, die tot op 25 meter van de stemmachine werkte. Dat was bij lange na niet het grootste probleem van de stemcomputer, maar wel het probleem waar de oude (niet zo) vertrouwde stemcomputer over gestruikeld is.

Dit kleine voorval geeft echter aan dat ook bij stemmen-met-potlood er allerlei privacy- en betrouwbaarheidsproblemen zijn.

In case you spot any errors on this page, please notify me!
Or, leave a comment.
Het stempotlood is een fopspeen « Jaap-Henk Hoepman – on security, privacy and…
, 2010-03-07 14:49:07
(reply)

[…] met potlood niet gegarandeerd. Zo werd mijn stempas na inleveren door het stembureau van een nummer voorzien. Als het stembiljet hetzelfde nummer zou hebben gehad, dan was mijn stem bekend. En het is […]